Het woord van het jaar 2022 is bekend.

Gepubliceerd op 28 december 2022 om 17:48

Het woord van het jaar 2022 is bekend!

Ieder jaar organiseert Van Dale de verkiezing van het woord van het jaar. De uitslag van de verkiezing is bekend. Op nummer drie is geëindigd: energietoerisme. Op nummer twee is geëindigd: zevenvinker. 

Het woord van het jaar 2022 is geworden: klimaatklever.

De betekenis van 'zevenvinker' is: iemand die zeven vinkjes kan afkruisen op een denkbeeldige lijst (man, blank, hetero, afgerond vwo, universitaire opleiding, autochtone vader of moeder, rijke of hoogopgeleide ouders) en die op grond daarvan automatisch maatschappelijk bevoorrecht is.

De definitie van 'energietoerisme' is: het reizen (in de winter) naar een warm land om de hoge energieprijzen in het eigen land te ontvluchten.

In België wijkt het rijtje niet veel af van de Nederlandse top drie. Ook in België is het woord van het jaar 'klimaatklever'. De nummer twee is daar 'concentratiecrisis' en de nummer drie ook 'energietoerisme'.

De definitie van 'concentratiecrisis' is: afname van of ernstig gebrek aan aandacht of concentratie, bijvoorbeeld omdat iemand erg afgeleid is door sociale media.

Dit jaar staan er geen 'coronawoorden' in de lijst, zoals 'deltavariant' of 'zelfquarantaine'. Het winnende woord van 2021 was 'prikspijt'. 

De winnende woorden in voorgaande jaren:

2020: 'anderhalvemetersamenleving';

2019: 'boomer';

2018: 'blokkeerfries';

2017: 'appongeluk';

2016: 'treitervlogger'

en 2015: 'sjoemelsoftware'.

 

Ook interessant:


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.