• werkt met een team specialisten
  • met kwaliteitsgarantie
  • 24/7 teksten aanleveren
  • gratis advies en gratis kennisbank
  • heldere, all-intarieven

Taalnieuws, taalweetjes en handige taaltips.

De spellingcontrole | Kun je er blindelings op vertrouwen?

De spellingcontrole werkt met een ingebouwde woordenlijst van bestaande Nederlandse woorden en kan niet zien wat de context van een woord in een zin is. Het zal bijvoorbeeld een fout als ‘verassing’ (bij een crematie) in plaats van ‘verrassing’ goedkeuren, aangezien ‘verassing’ en ‘verrassing’ beide bestaande Nederlandse woorden zijn.

Lees meer »

Hoe betrouwbaar is een spellingcontrole?

U kent het wel. Een standaard spellingcontrole, zoals die van Microsoft Word of Editor, die u het aangename gevoel geeft een prachtig stukje foutloze tekst te hebben geschreven. Ik breng u in dit blog het onaangename antwoord, waarom een spellingcontrole alleen niet genoeg is om een foutloze tekst te produceren. Ik vertel u in welke gevallen het essentieel is, om een smetteloze, foutloze tekst af te leveren. En tenslotte geef ik u aan wat u kunt doen om vanaf dit moment, voor altijd een tekst vrij van storende fouten te schrijven.

Lees meer »

Het RED-model

Als een taaldeskundige een tekst systematisch aanpakt, dan ontsnappen er geen fouten en onvolkomenheden aan de aandacht. Voor een systematische tekstredactie is een tekstbeoordelings-model onontbeerlijk. Een model dat zijn waarde bewezen heeft, is het RED-model, waarbij ‘RED’ staat voor redactie, maar ook voor de drie pijlers waarop het model is gebaseerd: regels, eenheid, doelgroep. (Het model is een variant op het CCC-model, van Jan Renkema).

Lees meer »

Het woord van 2020

Het zat er dik in: het woord van 2020 zou wel een woord zijn gerelateerd aan de coronacrisis. Door de coronapandemie was 2020 een gedenkwaardig jaar, met ingrijpende gevolgen. Toen Genootschap Onze Taal ons als lid vroeg om het woord van 2020 te kiezen, kwamen ook wij uit bij een woord gerelateerd aan de pandemie, simpelweg omdat we zochten naar een woord dat het beste het afgelopen jaar typeert. We twijfelden tussen onderstaande woorden/uitdrukkingen.

Lees meer »