Positieve manuscriptbeoordeling krijgen? Zo doe je dat.

Gepubliceerd op 2 juli 2025 om 19:25

Hoe ontvang ik een positieve manuscriptbeoordeling? 

Adviezen om op te vallen bij uitgeverijen.

Als auteur weet ik uit ervaring dat het schrijven van een boek een intensief en veeleisend proces is. Maar minstens zo uitdagend is het om een uitgeverij of proeflezer ervan te overtuigen dat jouw manuscript eruit springt en serieus aandacht verdient. Als professionele proeflezer en auteur krijg ik vele manuscripten onder ogen, en ik merk dat er altijd bepaalde criteria zijn die het verschil maken tussen een veelbelovend manuscript en een middelmatige inzending.

Bijna alle manuscripten stranden in de ‘slush pile’ bij uitgeverijen. In deze cursus leer je precies hoe je dat voorkomt, met dezelfde aanpak die ertoe leidde dat mijn eigen boek ‘Lieverd, ik haat je!’ werd opgepikt en uiteindelijk werd uitgegeven door de grote, gerenommeerde uitgeverij Saga Egmont.

Auteur Bert Polman, uitgeverij Saga Egmont.

Geen theorie, maar bewezen praktijk, verpakt in een praktische cursus vol voorbeelden, aanwijzingen en tips. Alles met één doel: je manuscript sterker maken, zó dat het overtuigt. 

In dit blog geef ik een algemene schets van die belangrijke beoordelingscriteria. Voor een diepgaande, uitgebreide en professionele begeleiding heb ik echter speciaal de cursus 'Hoe ontvang ik een positieve manuscriptbeoordeling?' ontwikkeld, waarin alle facetten uitvoerig aan bod komen. 

"Wil je een positieve beoordeling van je manuscript? Ontdek waar proeflezers en uitgeverijen op letten."

Eerste indruk: titel en openingszin

Mijn eerste indruk van een manuscript bepaalt direct of ik doorlees of niet. Uitgeverijen ontvangen wekelijks tientallen inzendingen; alleen manuscripten met een pakkende titel en een sterke openingszin trekken direct mijn aandacht. Dit eerste moment bepaalt vaak al het verdere oordeel. Een treffende openingszin prikkelt mijn nieuwsgierigheid en maakt mij benieuwd naar het vervolg van het verhaal.

Structuur als fundament

Een goed gestructureerd verhaal is voor mij essentieel. Het manuscript moet helder opgebouwd zijn, met logische verbanden en een duidelijke spanningsboog. Zonder goede structuur raakt een lezer al snel de draad kwijt en haakt af. Elk hoofdstuk moet bijdragen aan het geheel en zorgen voor een vloeiende overgang naar het volgende onderdeel.

Hoe ontvang ik een positieve manuscriptbeoordeling? Lees het blog van Nederlands Taalbureau.

Overtuigende en levensechte personages

Als proeflezer hecht ik veel waarde aan personages die echt tot leven komen. Ze moeten geloofwaardig, gelaagd en interessant zijn en bovendien een duidelijke ontwikkeling doormaken. Personages die aanvoelen als echte mensen houden de lezer betrokken bij het verhaal. Een sterk personage wekt empathie op en zorgt ervoor dat de lezer zich verbonden voelt met diens worstelingen en successen.

Authentieke en doelgerichte dialogen

Dialogen vormen de kern van veel verhalen en moeten authentiek klinken. Gesprekken moeten een duidelijke functie binnen het verhaal hebben en het karakter van je personages versterken. Goede dialogen dragen bij aan de geloofwaardigheid van je manuscript. Onnatuurlijke dialogen halen de lezer direct uit het verhaal, terwijl krachtige en realistische gesprekken het verhaal versterken en verdiepen.


'Show, don’t tell': laat het zien

Een gouden regel die ik als proeflezer hanteer is het principe 'show, don’t tell'. Laat gebeurtenissen zien door concrete acties, emoties en details te beschrijven, in plaats van de lezer simpelweg te vertellen wat er gebeurt. Dit verhoogt aanzienlijk de betrokkenheid en het leesplezier. De kunst van subtiel en beeldend schrijven zorgt ervoor dat lezers actief betrokken raken bij het verhaal.


Tempo en spanningsopbouw

Een evenwichtige opbouw van spanning en tempo is cruciaal om de aandacht van de lezer vast te houden. Een goed manuscript bevat een uitgekiende afwisseling tussen actievolle passages en rustige momenten van reflectie en verdieping. Als proeflezer let ik nauwkeurig op hoe spanning opgebouwd en gedoseerd wordt om ervoor te zorgen dat het manuscript boeiend blijft.

Consistente en herkenbare schrijfstijl

Uitgevers en proeflezers zoeken naar auteurs met een eigen herkenbare stem. Een consistente en authentieke schrijfstijl geeft je manuscript professionaliteit en maakt je werk onderscheidend en aantrekkelijk voor lezers en uitgevers. Vermijd grote stijlwisselingen die verwarrend kunnen zijn voor de lezer en afbreuk doen aan de kwaliteit van het verhaal.

Originaliteit en onderscheidend vermogen

In een competitieve markt is originaliteit onmisbaar. Een manuscript dat fris, uniek en onderscheidend is in thema of uitvoering heeft een grotere kans om positief beoordeeld te worden. Zorg dat je manuscript iets bijzonders biedt dat een uitgever of proeflezer bijblijft. Originele invalshoeken en een eigen stijl maken dat je werk opvalt tussen de vele inzendingen.

Zorgvuldige afwerking van het manuscript

Niets werkt negatiever dan slordigheid op gebied van spelling, grammatica of interpunctie. Zorg altijd voor een zorgvuldig afgewerkt manuscript. Als professioneel proeflezer benadruk ik dat het laten redigeren door een ervaren partij onvermijdelijk is voor iedere auteur die zijn of haar werk serieus neemt. Een professioneel geredigeerd manuscript straalt kwaliteit en betrouwbaarheid uit.

Feedback benutten voor verbetering

Succesvolle auteurs gebruiken feedback actief om hun werk te verbeteren. Sta open voor kritiek en suggesties van proeflezers en uitgevers, want juist die input maakt je manuscript sterker en professioneler. Constructieve feedback is essentieel om de laatste puntjes op de i te zetten.

Waarom je niet zonder professionele redactie kunt

Het inschakelen van een professionele redactie is geen luxe, maar een noodzakelijke investering voor serieuze auteurs. Ik adviseer iedere auteur dringend om hun manuscript professioneel te laten nakijken, omdat dit de kwaliteit aanzienlijk verhoogt en het risico op afwijzing sterk vermindert.

Blog: Hoe ontvang ik een positieve manuscriptbeoordeling? van Nederlands Taalbureau

Conclusie: investeer in je eigen succes

Dit blog geeft je algemene inzichten in hoe je als serieuze auteur je manuscript naar een hoger niveau kunt tillen. Voor wie diepgaande en professionele ondersteuning zoekt, heb ik, auteur en professioneel manuscriptbeoordelaar Bert Polman (www.bertpolman.com), de zeer uitgebreide cursus 'Hoe ontvang ik een positieve manuscriptbeoordeling?' ontwikkeld.

Deze cursus bevat gedetailleerde analyses, uitgebreide toelichtingen en praktische voorbeelden om jouw manuscript professioneel af te werken. Investeer nu in jezelf en bestel de cursus tegen een aantrekkelijke introductieprijs via Nederlands Taalbureau (www.nederlandstaalbureau.nl) of rechtstreeks via mijn auteurswebsite. Geef je manuscript de aandacht die het verdient.


O O K   I N T E R E S S A N T:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.