Het woord van het jaar 2021

Gepubliceerd op 23 december 2021 om 20:33

Woordenboekenmaker Van Dale heeft het woord van het jaar bekend gemaakt. Het is geworden:
‘prikspijt’. Het woord kreeg maar liefst 82,2 procent van de 49.000 stemmen die werden uitgebracht op de Van Dale-website. Op de nummer twee is geëindigd ‘woonprotest’ (met 3,7 procent) en op nummer 3 ‘wappiegeluid’ (met 3,6 procent). Volgens de hoofdredacteur van de Dikke Van Dale, Ton den Boom, was het verschil met de nummer twee nooit zo groot als dit jaar.

 

Het woord van het jaar 2021

Buiten de top drie vielen de woorden:
- prikpolarisatie
- vaccinatievoordringer
- boosterprik
- deltavariant
- doorbraakinfectie
- QR-samenleving
- pandemocratie
- finfluencer
- gevoeligheidslezer
- grotsyndroom
- intimiteitsvacuüm
- memeaandeel
- woonprotest.

 

Wat is nou eigenlijk de exacte betekenis van het winnende woord?

 

Volgens De Dikke betekent het winnende woord ‘prikspijt’: iemand die spijt heeft van het feit dat hij zich heeft laten vaccineren tegen een bepaalde besmettelijke ziekte. De hoofdredacteur geeft er ook direct een andere draai aan en zegt dat ‘prikspijt’ ook kan worden opgevat als een term die je gebruikt als je korte tijd pijn ervaart na de vaccinatie, of omdat de vaccinaties op dit moment toch niet de ultieme uitweg uit de crisis lijken te zijn, zoals gehoopt. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge geeft er weer een andere slinger aan en twittert ‘Als je op de ic ligt omdat je géén prik hebt genomen. Dan heb je pas #prikspijt,’.

Prikspijt is het woord van het jaar 2021

"Misschien moet je een fervente gebruiker van Twitter of Facebook zijn om het woord ‘prikspijt’ vaak voorbij te zien komen."

 

Dat een woord gerelateerd aan corona het woord van het jaar zou worden, verbaast mij niet. Bij de verkiezing van vorig jaar stonden er tevens woorden op de nominatielijst als ‘coronamoe’, ‘hoestschaamte’ of ‘lockdownfeestje’. De beker was toen voor het woord ‘anderhalvemetersamenleving’. Dat het woord van dit jaar ‘prikspijt’ is geworden, verrast me. Als tekstcorrector ben ik toch echt dagelijks bezig met taal, maar dit winnende woord is voor mij een tamelijk onbekende. Misschien moet je een fervente gebruiker van Twitter of Facebook zijn om het woord ‘prikspijt’ vaak voorbij te zien komen. Ook het woord van het jaar in België is er eentje in de categorie coronawoorden, namelijk: ‘knaldrang’. Dit woord omschrijft volgens de Belgen het sterke verlangen om uit de bol te gaan, vaak gebruikt in de context van de coronamaatregelen.

 

Is 'prikspijt' een blijvend woord?

 

Tja, twee wanstaltige winnaars dit jaar. Ik maak me er als taalzeloot maar niet sappel over: deze woorden weerspiegelen wat er nu in de samenleving speelt. Winnende woorden in voorgaande jaren als ‘selfie’ en ‘ontvrienden’ blijven waarschijnlijk wat langer plakken. De winnende lelijke coronawoorden in Nederland en België van 2021 verlaten ons zeer spoedig, hopelijk gelijktijdig met het lelijke virus.

Gerelateerde artikelen

TEKST LATEN NAKIJKEN

BESTE ONLINE WOORDENBOEKEN

WOORD VAN HET JAAR 2020


Nederlands Taalbureau kiest voor u altijd de juiste woorden!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.